Cxense Display
1

På høye hæler i Amerika Unge Agder-kvinner i etterkrigens New York

Hvorfor dro ugifte Agder-kvinner til New York i årene 1946–1965? Hva søkte de og hva fant de i Amerika? De kom fra det pietistiske Sørlandet. I det nye landet fikk de lønnet arbeid, men også en fullstendig ny tilværelse. Men innvandrerkvinnene tilpasset seg nye normer. «Alle ble affecta av den amerikanske stilen», som en av dem sa. De ble moderne kvinner.

I Amerika endret sørlandskvinnene stil og levemåte. De brukte leppestift, tok permanent og fikk klippet håret kort. De barberte leggene og gikk med nylonstrømper og høyhælte sko. De arbeidet på kontor, røkte sigaretter og gikk på kino. De levde med storbypuls, varehus og elektriske produkter. De fikk et annet syn på kropp, religion og livsutfoldelse. På høye hæler i Amerika erfarte kvinnene en ny form for selvstendighet – og frihet. De fleste vendte hjem til Norge, og tok skikkene med seg. Ikke bare var de selv blitt transformert; for all framtid forvandlet de også det norske samfunnet.

Utvandrerhistorier har som oftest handlet om menn. Men også norske kvinner dro over there. Siv Ringdal bygger På høye hæler i Amerika på et vell av kilder, og på samtaler med noen av kvinnene som emigrerte. I boka inngår unike bilder fra private fotoalbum, supplert med andre historiske etterkrigsbilder. Slik løftes norske utvandrerkvinners – og Sørlandets – gjemte og glemte kulturhistorie frem.

Omtaler:

«Siv Ringdal fra Lista sin 400 siders, rikt illustrerte, bok om Agder-kvinner som utvandret til Amerika på 1950-tallet, er fascinerende lesning. Den forteller en del av kulturhistorien som eldre mennesker i dag vil ha et sterkt forhold til [...] Boka bygger på en doktoravhandling. Populariseringen av stoffet er absolutt vellykket. Og flommen av bilder taler nesten mer enn teksten.»

Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

"Det er interessant å lese Siv Rindals bok. Den betar og forklarer, analyserer og forteller – og den forsøker å skape en forståelse for hvordan det var. Mange av de kvinnene som reiste fra Agder til Bay Ridge, reiste til Norge igjen etter noen år – og tok med seg det beste fra Amerika til sitt hjemsted. [...]Siv Ringdal forteller en historie som er i ferd med å bli glemt. Godt hun løfter Agder-kvinnene frem i lyset."

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no

"Denne rikt illustrerte boken om unge kvinner fra Agder i New York i 1945-1965 er en bearbeiding av forfatter Siv Ringdals doktoravhandling fra 2016. Det bør ikke skremme noen, fremsillingen er nemlig lettlest, informativ artig og skreve med betydelig glimt i øyet".

Espen Søbye, Morgenbladet

_
_
_