Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm

Om arrangementet

Opplev Anne Marit Jacobsen og Helge Lien i et møte med den allsidige og vitale Inger Hagerup.

I fremføringen Østenfor kjærlighet, vestenfor drøm retter Anne Marit Jacobsen og pianist Helge Lien oppmerksomheten mot folkekjære Inger Hagerup og hennes store og rikholdige dikterskap.

– Det er et hav å ta av. Variasjonene er krevende og mange; fra stille til orkan styrke. Fra sensuell skjørhet til glødende sinne. Fra barnets stemme til alderdommens klokskap, har Anne Marit Jacobsen uttalt da hun satte forestillingen opp på Nationaltheatrets hovedscene.
Gjennom én time med lyrikk, prosa og musikk møter du Inger Hagerup slik de fleste kjenner henne, samtidig som fremføringen også vil by på tekster som ganske sikkert vil overraske. Det blir rått, sårt, morsomt – og vidunderlig!

Inger Hagerup var en norsk lyriker og oversetter. Hun regnes som en av de største norske lyrikerne på 1900-tallet. Hun debuterte med diktsamlingen Jeg gikk meg vill i skogene i 1939. Hun er framfor alt kjærlighetens poet. Men hun er også dødens dikter, for mange av hennes beste dikt kretser om dette motivet. Et tredje karakteristisk trekk er hennes opprørske engasjement, som har fått brennende intense uttrykk. Barnediktene hører med til den litteratur som alle barn i vårt land har fått et nært forhold til.

Anne Marit Jacobsen er utdannet ved Statens teaterhøgskole, og hadde sin første rolle på Nationaltheatret i 1969. Hun har spilt på en rekke teaterscener, og noen roller hun har besatt er blant annet Anja i Kirsebærhaven, Sonja i Onkel Vanja, Lady Bracknell i Hvem er Ernest, Ki i Kolbes reise, Lucretia i Den vegelsinnede, Dolores i Bloody Mary, Ellen i Bobby Fischer bor ikke i Amerika, Kunstfuglen i Nattergalen, fru Helene Alving i Gengangere, NÅ - Hans Børli med kvinnehånd, Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg og Morgon og kveld. Hun har hatt stor suksess med tittelrollen i Lilli Valentin – en forestilling som ble spilt over 300 ganger. Hun har spilt i flere filmer og fjernsynsoppsetninger og mottatt flere priser for sitt kunstnerskap, blant annet Amandakomiteens ærespris (2016).

Helge Lien er en norsk jazzmusiker og komponist. Lien har arbeidet fast med gruppene Helge Lien Trio, Tri O’Trang, duoene "LiveLien", "Memnon" og HERO. Han har også arbeidet med Silje Nergaard, Jørn Simen Øverli, Arild Andersen, Jon Eberson, Thomas Agergaard med flere.